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1. Q: What changed in 2021 regarding the sales of the Mussel Fee Sticker? 

A: The process for purchasing the sticker from the Department of Motor Vehicles (DMV) has 
been revised. The sticker is now a separate transaction from vessel registration. DMV no 
longer provides the option to purchase the sticker by phone, mail, or from a third-party 
vendor except for AAA.  See below for how to purchase the sticker. 

2. Q: How do I obtain the Mussel Fee Sticker, how much does it cost, and how long is it 
valid? 

A: You can purchase the Mussel Fee Sticker from DMV online at 
dmv.ca.gov/musselfee, scan the QR code to the right, or visit a 
DMV field office. AAA members can purchase a Mussel Fee Sticker 
at local branch offices. Upon payment of the $16 Mussel Fee*, 
DMV or AAA will provide two stickers, one for each side of the hull. 
The stickers will indicate the year through which they are valid. The 
color of each sticker will be the same as the color of the current 
vessel registration stickers, which are purchased separately.  

*The Mussel Fee amount shall be $8 when first paid during an even-numbered calendar year 
and $16 when first paid during an odd-numbered calendar year. The mussel fee amount 
shall be $16 thereafter and shall be valid for a period of two calendar years. The Mussel Fee 
Sticker shall be valid through December 31 of every odd-numbered year. California Code of 
Regulations, Title 14, Section 5201. 

3. Q: What if I do not pay the Mussel Fee or do not place the Mussel Fee Stickers on my 
boat? 

A: Law enforcement officers may cite a freshwater boater operating a vessel without the 
Mussel Fee Sticker, using California Code of Regulations Title 14, Sec 5212. 

4. Q: How do I obtain the Mussel Fee Sticker if I purchase a new boat?  

A: You may purchase the Mussel Fee Sticker from DMV’s website at dmv.ca.gov/musselfee, 
scan the QR code shown above, or by visiting a DMV or AAA field office if you are a 
member.  

Note: if you will be using your boat in marine (salt) water exclusively, you are not required to 
purchase a Mussel Fee Sticker. Refer to the DMV’s “Application for Registration Number 
Certificate of Ownership and Certificate of Number for Undocumented Vessel” form (BOAT 
101) regarding the Mussel Fee Sticker, or scan the QZ code shown above. 

  

https://dbw.parks.ca.gov/StopQZ
https://dmv.ca.gov/musselfee
http://www.dmv.ca.gov/musselfee
https://www.dmv.ca.gov/portal/file/application-for-vessel-certificate-of-number-boat-101-pdf/
https://www.dmv.ca.gov/portal/file/application-for-vessel-certificate-of-number-boat-101-pdf/
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5. Q: What is the marine water exemption? What do I need to do if I am exempt?  

A: Boats used exclusively in salt water, such as along the California coast and bay areas 
such as San Francisco, Suisun Bay, Monterey, or San Diego are exempt from the Mussel 
Fee, and you do not need to purchase the Mussel Fee Sticker. Fresh water boaters must 
pay the mussel fee and display the stickers issued by DMV. 

6. Q: Why are marine water boats exempt from paying the Mussel Fee? 

A: Quagga and zebra mussels only live and reproduce in fresh water. Boat owners that do 
not operate in fresh water are exempt from the Mussel Fee Sticker for this reason. 

7. Q: What if I pay the fee but then become marine exempt because I no longer use my 
boat in fresh water? 

A: A refund of the Mussel Fee is subject to established DMV business rules and processing 
procedures. See DMV’s Application for Refund form (ADM 399). 

8. Q: I have always used my boat in salt water, but I am thinking of occasionally using it 
in fresh water such as in inland waterways, rivers, lakes, reservoirs, wetlands, or the 
Sacramento-San Joaquin Delta. Do I need the sticker? 

A: Yes, you will need to purchase the Mussel Fee Sticker(s) at: dmv.ca.gov/musselfee or 
scan the QR code shown above, visit a DMV field office, or AAA office if you are a member. 

9. Q: Why am I required to pay the “Mussel Fee” in addition to vessel registration? 

A: Legislation requires the DMV to collect an additional fee (the “Mussel Fee”) on behalf of 
California State Parks Division of Boating and Waterways (DBW) on all recreational vessels 
subject to registration in the State of California. 

By paying this Mussel Fee, you will aid and support infestation prevention efforts through 
grant funding, administered by DBW, to eligible agencies for quagga and zebra mussel 
prevention programs at reservoirs that allow boating and fishing recreation. Supplemental 
funding is also available for California Department of Fish and Wildlife’s prevention activities. 

10. Who do I contact if my Mussel Fee Sticker is lost, damaged or stolen? 

A: Contact the DMV to obtain the replacement Mussel Fee Sticker(s) for $16, from their 
website at dmv.ca.gov/musselfee, scan the QR code shown above, visit a DMV field office or 
AAA office if you are a member.  For further questions you can go to the following website 
to see how to contact the DMV by phone, mail, or in person: Contact Us - California DMV 

11.  Q: Who do I contact if I paid the Mussel Fee but did not receive my Mussel Fee 
Stickers? 

A: Until you receive your stickers, keep a copy of your receipt or screenshot of your receipt if you 
purchased it online from DMV, to show to an officer when asked. You can also call the DMV at  

https://dbw.parks.ca.gov/StopQZ
https://www.dmv.ca.gov/portal/file/application-for-refund-adm-399-pdf/
dmv.ca.gov/musselfee
http://www.dmv.ca.gov/musselfee
https://www.dmv.ca.gov/portal/contacting-dmv/


    FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Quagga and Zebra Mussel Infestation Prevention – Mussel Fee Sticker 
dbw.parks.ca.gov/StopQZ 

QZ Grant Team rev 4/25/2024        Page 3 of 3 

 

 

 

916-657-8035. Finally, if you paid the Mussel Fee but still have not received your Mussel Fee 
Stickers, you can indicate this on DMV’s “Application for replacement Plates, Stickers, and 
Documents” form (REG 156), noting that the original stickers were not received.  

12. Will my Mussel Fee Sticker allow me to boat in any freshwater reservoir or lake 
without paying for an inspection or cleaning? 

A: The Mussel Fee Sticker does not pay for individual boat inspections or for local water 
agency requirements. Boat inspection programs are implemented by the water managers and 
may vary at each location. Please contact the waterbody manager directly for information 
regarding their program and requirements prior to your visit. For contact information click 
here: California watercraft inspection list. 

13. Q: I am not a California resident, but I plan to boat in California. Do I need to obtain 
the state’s Mussel Fee Sticker? 

A: If you are not a California resident, but you’re planning on boating in California, you are 
not required to purchase the Mussel Fee Sticker. However, we do recommend that you 
contact the manager of the waterbody that you are planning on visiting ahead of time, for 
information on local fees, restrictions, and/or inspections. For contact information click here: 
California watercraft inspection. 

14. Q: Are government vessels, such as Coast Guard documented vessels, required to 
pay the Mussel Fee and display a sticker? 

A: No, government vessels are not required to pay the Mussel Fee or display Mussel Fee 
Stickers*. However, individual water bodies may require boat inspections for the presence of 
aquatic invasive species; boaters may also be required to pay inspection fees prior to launch 
regardless of vessel origin, registration, or documentation.  *California Code of Regulations, 
Title 14, Section 5211. 

15. Q: Where do I place the Mussel Fee Stickers? 

A: Place one on each side of the 
boat, next to, and in line with the CF 
number and vessel registration 
stickers, so that law enforcement 
identification may be made. 

https://dbw.parks.ca.gov/StopQZ
https://www.dmv.ca.gov/portal/file/application-for-replacement-plates-stickers-documents-reg-156-pdf/
http://dbw.parks.ca.gov/?page_id=29367
http://dbw.parks.ca.gov/?page_id=29367
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